Mıhlama diğer adı nedir?
Lezzetini gerçek Trabzon peyniri ve ince mısır unundan alan Mıhlama (diğer adıyla Muhlama, Trabzon’da Kuymak ismiyle yapılır) Karadeniz’e gitmenize sebep olmamalı.
Kuymanın diğer adı nedir?
Tereyağı yerine krema ile yapıldığında Trabzon’da “yayla kuymağı”, Rize’de “hosmerim” denir. Mısır unu yerine bayat mısır ekmeği ufalandığında yerel lehçeye bağlı olarak cumur, chumur veya zumur denir.
Mıhlamanın içinde ne var?
Türk mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan mıhlamanın bir diğer adı da kuymak. Ana malzemeleri peynir, tereyağı ve mısır unu. Sadece soğuk algınlığına iyi gelmiyor, aynı zamanda ateş düşürücü özelliği de var.
Mıhlama ve kuymak arasında ne fark var?
Peynir kullanımı: Mıhlama’nın aksine kuymak peynirsiz yapılabilir. Iğdır’dan gelen kuymak sadece tereyağı ile yapılır. Artvin’de kuymak’ın ana malzemesi yerel kremadır. Trabzon kuymağında minzi peyniri veya inançsız peynir kullanılır; muhlama Erzurum telli peynirinden yapılır.
Mıhlama sanatı ne demek?
Değerli metal alaşımlı takıların (yüzük, küpe, kolye vb.) metal gövdelerine taşların tutturulma işlemine (montaj) yerleştirme sanatı denir. Yerleştirme, takı yapımında önemli bir adımdır.
Kuymak dibine ne denir?
Burada kuyunun dibine “çuhna”, kuyuya ise “guymak” adını veriyoruz.
Kuymak malzemeleri nelerdir?
Kuymak için gerekli malzemeler nelerdir? 4 yemek kaşığı katı yağ, 4 su bardağı su, 2 su bardağı mısır unu.
Kuymağa hangi peynir girer?
(Genellikle Kolot peyniri kullanılır ama ben sürme peynir kullandığım için yaklaşık 150 gr sürme peynir kullandım) Hazırlanışı: Tereyağını eritip mısır ununu ekleyelim, 1-2 dakika karıştıralım ve 1 su bardağı içme suyu ekleyelim. Koyulaşmaya başlayınca peyniri ekleyip eritelim ve sıcak servis edelim 😊 Deneyen herkese afiyet olsun ☺️ 23 Nisan 2024
Kuymak sıcak su mu soğuk su mu?
Tereyağını tavaya koyup eritin. Eriyen yağa mısır ununu ekleyip 2-3 dakika kavurun. Fotoğrafta gösterdiğim gibi topaklanmaya başlayınca kaynar suyu ekleyip karıştırın.
Muhlama mı mıhlama mı?
‘Mıhlama’ değil, ‘muhlama’. Bu tescille birlikte ismi ‘muhlama’ olarak tescillendi. Çocukluğumuzda anneannelerimiz, annelerimiz ‘Açız’ dediğimizde Muhlama yapar ve önümüze koyarlardı. “Şimdi bölgeye gelen yabancılara ikram edildiğinde ismi ve tadı sınırları açtı” dedi.
Orjinal mıhlama nasıl yapılır?
Trabzon usulü kuymak yaparken önce tereyağı eritilir ve ardından mısır unu ile kavrulur. Yağ salındığında soğuk su eklenir. Yöresel Faithless ve Kolot peynirini ekleyip kaynama noktasına geldikten sonra orta ateşte kavurmaya devam ederiz. Kaynadıktan sonra altını biraz kızartıp servise hazır hale getiririz.
Mıhlama tekniği nedir?
Ayar, çeşitli yöntemler kullanılarak değerli veya yarı değerli taşların metal bir yüzeye yerleştirilmesi işlemidir. Bu teknikler arasında Türk çivileme, Batı çivileme, Amerikan çivileme, kanal çivileme, kuyruk çivileme, alçı çivileme ve brad çivileme bulunur.
Mıhlama hangi ülkeye ait?
Mıhlama veya Kuymak; Samsun’dan Artvin’e kadar yani Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin, Çorum, Sivas, Tokat ve Amasya illerinde çok sevilen bir yemek olup Karadeniz bölgesine aittir. Ayrıca Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasların bazı bölgelerinde de çok sevilmektedir.
Kolot nasıl yapılır?
Kolot peyniri; İnek, koyun, keçi gibi hayvanların sütlerinin kreması ayrılarak içine maya katılarak yapılan bir peynirdir. Maya katılmış süt bir süre sonra kesilmeye başlar ve pişirme esnasında kesilen süt içerisindeki peynirler uygun torbalara konularak suyu iyice süzülür ve daha sonra tuzlanır.
Mıhlama nereye ait bir yemektir?
Trabzon’un en popüler yemeklerinden biri olan Kuymak, mısır unu, tereyağı ve peynirden yapılır ve hem ana yemek hem de atıştırmalıktır. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olarak servis edilebilecek çok lezzetli bir yemektir. Bu yöresel yemeğe “Muhlama” veya “Mıhlama” da denir.
Kolot nasıl yapılır?
Kolot peyniri; İnek, koyun, keçi gibi hayvanların sütlerinin kreması ayrılarak içine maya katılarak yapılan bir peynirdir. Maya katılmış süt bir süre sonra kesilmeye başlar ve pişirme esnasında kesilen süt içerisindeki peynirler uygun torbalara konularak suyu iyice süzülür ve daha sonra tuzlanır.
Mıhlama ne demek TDK?
Mıhlama birçok şekilde muhlama olarak adlandırılır, hepsi doğrudur. Peynir yerine yoğurt veya krema ile hazırlandığında kuymak olarak da adlandırılır. Muhlamanın özelliği, pişirme aşamasında malzemelerin eklenme ve karıştırılma sırasıdır. Karadeniz bölgesinde muhlama bilmeyen bir kız, “Ben yemek yapmayı bilmiyorum” demiştir.
Kuyma nasıl yapılır?
Trabzon usulü kuymak yaparken önce tereyağı eritilir ve ardından mısır unu ile kavrulur. Yağ salındığında soğuk su eklenir. Yöresel Faithless ve Kolot peynirini ekleyip kaynama noktasına geldikten sonra orta ateşte kavurmaya devam ederiz. Kaynadıktan sonra altını biraz kızartıp servise hazır hale getiririz.
Muhlama mı mıhlama mı?
‘Mıhlama’ değil, ‘muhlama’. Bu tescille birlikte ismi de ‘muhlama’ olarak tescillendi. Çocukluğumuzda ‘Açız’ dediğimizde anneannelerimiz, annelerimiz hemen bir muhlama hazırlayıp önümüze koyarlardı. Şimdi bölgeye gelen yabancılara ikram edildiğinde hem ismi hem de tadı sınırları açtı” dedi.