Aile hekimi neleri muayene eder?
Aile hekimi hastalıkları erken dönemde tespit eder, tedavi sürecine eşlik eder ve düzenli kontrollerle hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca çocuklara yönelik aşılama, genel sağlık muayeneleri ve kronik hastalıkların takibi gibi koruyucu hizmetler de sunulur.
Aile hekimi doktoru neye bakar?
GP’nin görevleri nelerdir? GP’ler sadece hastalarını tedavi etmez, aynı zamanda hastalanmadan önce onları korumaya çalışırlar. Bu amaçla aşılama, yaşam tarzı değişiklikleri konusunda tavsiye, bebek ve çocuk takibi, gebelik takibi ve aile planlaması hizmetleri gibi kişisel koruma hizmetleri sağlar.
Aile hekimi neleri görebilir?
Dönemine göre periyodik olarak nitelendirilebilecek sağlık muayeneleri yapar. Kendisine kayıtlı kişilerin cinsiyet, yaş ve hastalık grupları (gebelik, kronik hastalıklar, kanser, annelik, yenidoğan, çocuk sağlığı gibi) çerçevesinde tarama ve izlemelerini gerçekleştirir.
Aile hekimi ne ile ilgilenir?
Aile hekimliği, bireylere, ailelere ve toplumlara genel sağlık hizmeti sağlayan bir tıp uzmanlığıdır. Aile hekimleri, genellikle pratisyen hekim olarak çalışan ve birincil sağlık hizmeti sağlayan sağlık hizmeti profesyonelleridir.
Aile hekimi kanda nelere bakar?
Aile sağlık merkezleri hepatit B, C, HIV veya frengi için kan testleri yapar. Daha fazla analiz gerektiren bir durum varsa hastaneye sevk edilirsiniz. Aile sağlık merkezinde jinekolojik muayene masası varsa ve 30 ila 65 yaş arasındaysanız HPV taraması ve smear testi de yaptırabilirsiniz.
Sağlık ocakları kondom veriyor mu?
Yasaya uygun olarak aile sağlığı merkezlerinden kondom ve doğum kontrol hapı talebinde bulunabilir, cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda bilgi ve danışmanlık alabiliriz.
Aile hekimi kaç TL maaş alır?
Kullanıcıların en çok paylaştığı maaşlar 131.900 TL ile 162.500 TL arasında değişiyor. Bir pratisyen hekimin en düşük paylaşılan maaşı 117.300 TL iken, en yüksek maaşı 225 TL’dir.
Aile hekimi ishale bakar mı?
Aile hekimi grip, soğuk algınlığı, yüksek ateş, öksürük, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve mevsimsel alerjiler gibi hastalıkların tedavisinden sorumludur.
Aile hekimi uzman doktor mu?
Aile hekimliği uzmanı, bakımını üstlendiği kişilerin fiziksel, ruhsal ve sosyal durumlarını bilen ve bu bağlamda sağlıklarını korumaya ve iyileştirmeye kendini adamış bir tıp uzmanıdır. Ülkemizde bu ekipmanı edinmek için uzmanlık eğitiminin süresi 3 yıldır.
Doktor hasta geçmişini görebilir mi?
Doktorlar hasta geçmişlerine erişebilir mi? Doktorlar, hastalarının e-Nabız sisteminde gizledikleri veriler de dahil olmak üzere sağlık bilgilerine yasal sınırlar dahilinde erişebilirler.
Sağlık ocağı izlem nedir?
Çocuk izleme yalnızca sağlıklı çocuklara değil, tüm çocuklara sunulması gereken bir hizmettir. 1) büyüme ve gelişmelerini izlemeyi, 2) sağlıklarını değerlendirmeyi ve 3) aşılama ve sağlık eğitimi gibi önleyici tıbbi bakım sağlamayı içeren bir çocuk sağlığı izleme hizmetidir.
Sağlık ocağı boy kilo ölçer mi?
Bazı sağlık merkezlerinde boy ölçümüne ek olarak kilo ölçümü de yapılabilmektedir. Bu hizmet eczanelerde de sıklıkla sunulmaktadır.
Aile hekimi tarama nedir?
Aile hekimliğinden randevu alınarak ücretsiz olarak yaptırılabilen koruyucu muayene sırasında vatandaşlara, tansiyon, kan şekeri, kanda kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG (kalp röntgeni), idrar tahlilleri ile karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ve kanser tarama muayeneleri yapılıyor.
Aile hekimi görevleri nelerdir?
Genel pratisyen, insanların sağlıklarını inceleyen, onları tedavi eden ve hastalıkların gelişmesini önlemek için düzenli kontroller yapan bir grup doktordur. Farklı bir uzmanlık gerektiren ciddi hastalıklarda, genel pratisyen hastayı bir uzmana veya uygun bir kliniğe yönlendirir.
Aile hekimi misafir hasta bakmak zorunda mı?
Misafir hasta kavramı yalnızca il dışı ziyaretler için geçerlidir. Hasta, il içinde kendi aile hekimine başvurmalıdır. İşyeri ve kurum hekimliği devam edecek mi? Aile hekimliğinin mevcut olduğu bölgelerde işyeri ve kurum hekimliği uygulamaları devam edecek ve çalışanlar bu hizmetten kendileri faydalanacaktır.
Sağlık ocağında hangi işlemler yapılır?
Aile hekimleri, evde sağlık hizmeti sunmak, birincil tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini engelli, yaşlı, yatalak ve benzeri şekilde evde izlenmesi gereken kişilere sunmak için işyeri dışındaki çalışmaları sırasında ev ziyaretleri gerçekleştirirler.
Sağlık ocağı D vitaminine bakar mı?
D vitamini testleri hastanelerde, aile hekimliği muayenehanelerinde ve diğer sağlık merkezlerinde kolaylıkla yapılabilir ve sonuçlar birkaç saat içinde alınabilir.
Aile hekimine ne sorulur?
Tüm sağlık sorunlarım hakkında aile hekimime danışabilir miyim? Aile planlamasından çocuk bakımına ve aşılamalara, sağlıklı beslenmeden bulaşıcı hastalıklara kadar aile hekiminize danışabilirsiniz.
Sağlık ocağında herkes muayene olabilir mi?
İnsanlar bölgesel kısıtlamalar olmaksızın GP’lerini seçebilir ve GP hizmetlerine hızlı ve kolay erişim sağlamak için ikamet yerlerine yakın aile sağlık merkezlerindeki GP’lere kayıt olmayı tercih edebilirler. Acil durumlar haricinde, üç ay geçmeden GP değiştirmek mümkün değildir.